L’Assemblea Comarcal aglutina diverses candidatures del Baix Gaià amb l’objectiu de coordinar-se, intercanviar experiències i fer un front comú en la defensa del territori i la seva gent.

Per tal d’assolir aquests objectius ens trobem com a mínim un cop a l’any, tots/es juntes/es, i posem en comú la feina feta i els reptes de cara al futur. També ens reunim en comissió de treball uns representants per municipi de manera trimestral –una vegada al cada tres mesos com a mínim- per tal de no perdre el contacte al llarg de l’any, assessorar-nos mútuament i donar resposta als reptes que ens planteja regularment la societat on treballem.

L’avantatge de treballar d’aquesta manera és que cadascú, des del seu vessant professional, pot aportar uns coneixements molt útils per als altres. A l’hora és crea una xarxa cívica que supera els vells esquemes dels partits polítics tradicionals.
**********************************************************




divendres, 16 de maig del 2008

Nota de premsa

L’ Assemblea Comarcal del Baix Gaià, reunida el passat 8 de maig, va decidir donar suport a la Plataforma en Defensa de l’ Ebre, al manifest d’ Unió de Pagesos i oposar-se a la concessió d’un milió de metres cúbics anuals que l’ ACA ha atorgat a Ematsa dels Pous de Renau

La nostra decisió està basada en:

1.- El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya número 5113 de 17 d’abril de 2008, en el que l’ Agència Catalana de l’Aigua atorga a Ematsa la concessió d’un milió de m3 anuals dels Pous de Renau. Aquesta concessió NO especifica que sigui ni per una situació d’emergència, actual sequera, ni que tingui data de caducitat. Per això volem que l’ACA justifiqui el perquè d’aquesta ampliació, i sol·licitem garanties per poder retornar l’aigua del Gaià a la pròpia conca passada aquesta temporalitat.

2.- Davant la manca d’informació oficial sobre la temporalitat de l’extracció, les contradiccions de la informació no oficial i seguint amb la nostra filosofia de sempre, basada en què les economies s’han d’adaptar a les conques i no al revés, pensem que si els nostres pous ja ens podem proveir d’aigua, aquest increment hauria de servir per disminuir en la mateixa quantitat l’aigua del minitransvasament de l’ Ebre.

3.- Els últims informes de la Fundació Nova Cultura de l’ Aigua que consideren que les últimes pluges i que la posada en marxa d’una sèrie de mesures proposades per la mateixa FNCA donarien un marge de temps per trobar altres solucions, més adients que el transvasament de l’Ebre a Barcelona.

4.- Actualment s’estan repetint els mateixos models de creixement insostenible que els que ens han portat a aquesta situació i només s’ha frenat per la crisi del sector de la construcció. Mentre discutim sobre l’aigua de Barcelona i la sequera, s’està permetent que pobles com La Pobla de Montornès projectin creixements de més de 1000 xalets i que es connectin a la xarxa del transvasament de l’Ebre. La repetició d’aquests models farà que en un futur ni la dessaladora pugui donar prou aigua. Demanen, doncs, un canvi en el model de desenvolupament ja que és ara quan es pot entendre la insostenibilitat d’aquest.

5.- Que el Gaià no baixa, que tenim pobles que s’abasteixen d’aigua de l’Ebre (Altafulla, Torredembarra, El Creixell i ara la Pobla de Montornès) i l’ACA ho ha justificat que era per la manca d’aigua del Gaià. Com ens poden dir ara que tenim 1.000.000 m3 d’aigua excedentària als pous de Renau?


“El Baix Gaià contra els transvasaments”

Assemblea Comarcal de Baix Gaià

1 comentari:

Anònim ha dit...

L'alcalde de Tarragona ordena que es pugui tornar a extreure aigua dels pous i s'ha congratulat que el govern català hagi modificat el decret de sequera i diu que, amb les restriccions en vigència, els pous "puguin tornar a estar disponibles" per portar aigua cap a Barcelona